Blogg

Rambling Nicholas Heron har den digitala bluesen

Återvunna bluessånger över förprogrammerade beats. På nysläppta albumet ”Digital Blues” fortsätter Rambling Nicholas Heron bygga musikaliska kollage som struntar i allt vad konventioner heter.

Rambling Nicholas Heron är Fristadbördige singer-songwritern Niklas Hedström ”och alla som vill vara med”. På senare år har det inneburit en form av duoverksamhet tillsammans med trumslagaren Peter Roswall.

Nya albumet ”Digital Blues” satte det produktiva radarparet ihop på två veckor, med stor hjälp Dr Groove – Peters digitala trummaskin.

– Den har färdiga trum- och basgroove inspelade på kassetter, säger Niklas Hedström. Vi tyckte den lät roligt så vi gjorde ett album på det. Texterna är mest ihopplock: en del teman och idéer från gamla blueslåtar som jag sedan skrivit till delar på själv.

38-åringen, som numer bor i Veddige, sitter vid köksbordet och försöker koppla in Peter Roswall i ett trepartssamtal, men misslyckas. Han kompenserar med att föra större delen av konversationen i ”vi”-form.

– Vi är uppvuxna med 80- och 90-talsmusik, så det finns en del nostalgi i det, säger Niklas Hedström. Framförallt själva ljudet: en radio som stod på i storasysters rum. Kanske Eurythmics. Eller Galenskaperna och Svullo. Och Chris Rea. Alltid Chris Rea.

Han fortsätter:

– De flesta låtarna på skivan kommer direkt från maskinen. Det finns någon slags kommentar till samtiden i det.

Den atmosfäriska ljudbild som tidigare karaktäriserat Rambling Nicholas Herons musik har på ”Digital Blues” bytts ut mot ett mer direkt och torrt tilltal.

– Jag hade råkat koppla ur mitt reverb en gång när vi skulle spela, och gillade det, säger Niklas Hedström. Vi har också tagit bort allt brus och brum, så det blir väldigt dött mellan tonern. Det blir mer amatörmässigt – i ordets positiva bemärkelse. Det är en ganska rolig skiva.

Den känns lekfull?

– Ja. Och överlag tycker jag att det ska vara lite mer självdistans i musikbranschen. Många tar sig på så stort allvar hela tiden. Många gör så tråkig musik. Det är ganska humorbefriat.

Hur håller ni självdistansen?

– Det tror jag kommer med åldern. Men också vilken livsåskådning man har överlag: jag tycker inte det är så stor grej att göra musik eller något egentligen.

Niklas Hedström gillar att jobba tematiskt. Just nu är han inne på asiatiska svärdfilmer och kinesisk musik. Han hoppas kunna bygga en giqun (antikt kinesiskt stränginstrument) till nästa platta. Samtidigt ligger ett ”spanskt” album klart och väntar på att släppas.

– Det är kul att variera sig, säger Niklas Hedström. Vi har ingen nytta av att ha ett sound. Hittar vi något vi gillar gör vi det bara. Vi tänker inte i klara koncept som man ska tjäna pengar, göra turnéer och bygga varumärken på. Det är ointressant för oss. I det kommer en frihet att göra vad man vill.

Han har även frigjort sig från internet. Nyligen försvann alla Rambling Nicholas Herons sociala medier-konton.

– Man kan få bluesen av internet och det digitala och hela den grejen, säger Niklas Hedström. Det är kanske inte det smartaste att göra om folk ska veta vad man håller på med – men det är så härligt att stänga av.

Du lider av The Digital Blues?

– Jag kan bli trött. Det är svårt att få till ett flöde som är stimulerande, jag får inte ihop det riktigt. Allt är ihopkopplat, och jag är trött på att folk försöker göra saker som ska passa alla hela tiden. Framförallt musiker. Vi i Rambling gillar att vara lite hemliga, det är inte för alla det vi gör.

Vem är det för?

– För de redan frälsta. Eller för nån som bara vill höra något nytt.

Rambling Nicholas Heron bildades 2006 och har funnit i flera olika konstellationer, men alltid med Niklas Hedström som frontman och sångare. Bandet har släppt tre album: ”Cannot feel at home in this world anymore” (2012), ”Freetown Hwy” (2014, belönades med Manifestpriset för årets singer-songwriter) och ”Untitled” (2016). Under oktober 2014 till april 2017 släppte Rambling Nicholas Heron en singel i månaden under samlingsnamnet ”Echo in the Universe” – ett projekt som just nu ligger pausat, men inte avslutat.