Blogg

J J Mortensen tar historierna från Lilla krogen

I morgon lördag spelar J.J Mortensen på Kulturhusets restaurang i Borås, när festivalen Livet på landet arrangerar en inför-kväll med biljettsläpp. Bloggen ringde upp Jonas Mortensen, som han heter till vardags, som även är sångare i punkbandet Gatans lag och driver tatueringssalongen Den gamla skolan.

Hej Jonas! Du har pratat ett tag nu om att du ska släppa skiva. När kommer den?

– Snart! Den är skriven, men inte färdiginspelad. Just nu jobbar jag med att hitta rätt produktion på den. Eller ja, jag har spelat in i olika studios i över fem år… Men nu är det bestämt att den kommer spelas in under sommaren. Så det blir en skiva, jag lovar.

Hur låter det?

– Det är inte vismusik, även om det ligger nära. Jag tycker inte om vismusiker, de är pretentiösa och putslustiga. Folk förväntar sig att man ska vara rolig. Spelar man Bruce Springsteen eller Neil Young på svenska kallas det dock vismusik. Om man man inte blir stor som Håkan Hellström, då är det plötsligt rock.

Så då är det…?

– Svensk musik med akustisk gitarr. Och ibland orgel. Country på svenska utan countrysångare. Plattan tar sitt avstamp i gammal rythm and blues.

Vad sjunger du om?

– Skivan har ett tema: allt ska kunna vara en historia som berättas på en krog. Den ska heta ”Lilla krogen”. Om man har missnöjet att vara född på Ekängsgatan i Borås får man försöka vända vardagsmisären till sin fördel. Lite som en Aki Kaurismäki-film där en man sitter i grå miljö och bara stirrar rakt in i väggen. Det är det roligaste som finns, fast ändå inte.

Är alla historier tagna från Lilla krogen?

– Nej, det handlar om massa platser i Borås. Jag vill inte heller utmåla Lilla krogen som någon pundarhåla – det är världens bästa ställe. I låtarna blir det mer av en fiktiv plats.

J.J Mortensen spelar tillsammans med Parallell och John Kvarnström på Utbult & Borneby i Borås lördag den 21 maj, start kl 18:30. Livet på landet är en festival som hålls den 20 augusti i Nitta. Lyssna på en demo från J.J Mortensens kommande platta här: J.J Mortensen – Eternit (demo)