Blogg

Intro tar paus – musiken fortsätter

BT Intro tar uppehåll på obestämd framtid.

När jag startade Introbloggen i april 2015 var syftet att ge musiklivet i Sjuhärad större uppmärksamhet. Såhär drygt två år, 175 inlägg och 32 tidningsporträtt senare kan jag känna en viss stolthet över hur det blev.

Under de här två åren har BT:s läsare fått bekanta sig med allt från Blameful Isles experimentella jazz till Orkans vildsinta skogsprogg. De har fått se systrarna Lash ta över Hiphopsverige och The Bongo Club mangla sin slyngelrock över halva världen. De har kunnat ta del av musikbranschens olika sidor genom klubbarrangörer som Ulf Andersson, podcastmakare som Musiken & Livsfrågorna och VJ:s som iakds, eller härliga genrer som spritpop från Torestorp och tysk samba från Borås.

Alla har de bidragit till att visa upp att det finns ett musikliv i och från Sjuhärad att tala om. Och det här är bara vad en människa hunnit utforska – tänk på all musik därute jag har missat!

Allt har dock sin tid. Inom musiken, journalistiken och livet i stort är det sällan nyttigt att köra fast i gamla hjulspår. Därför kommer jag nu släppa taget om BT Intro, och bloggen såväl som introsidan kommer ta uppehåll på obestämd framtid. Kanske kommer någon annan ta över, kanske kommer vi hitta nya sätt att bevaka den lokala musiken på.

Klart är att vi alltid måste röra oss framåt, alltid utforska nya vägar – det är helt enkelt dags för mig att göra något annat.

Men bara för att Intro slutar rulla betyder det inte att musiken tystnar. I går släppte bloggfavoriten Johan Olsson, under sitt instrumentala alias Stormkök, en EP bestående av sex tolkningar av italienska spaghettivästern-kompositörer.

Det är bara ett av tre stundande släpp från Kinna-baserade Mammaskeppet, som även ger ut nytt material från Parallell och Emma Fyman innan juli månad är över. Även tidigare nämnda Blameful Isles släpper ny platta, This Heart Of Our Heart, 24 juli.

I morgon spelar Skuldpadda på Blue Velvet, och The Cult of Boydah (som fyllde matsalen på Pustervik förra helgen) fortsätter sprida sin outlaw-psychadelica med doft av Marks utkanter med en miniturné i bygden början av augusti. De stannar bland annat till på Livet på landet, en festival i Nitta som samlar en stor del Introfavoriter i lineupen näst sista helgen i augusti.

Det är även glädjande att kollegorna på P4 Sjuhärad startat en ny talkshow med musiker från bygden, där bland andra Gabriella Quevedo ingår i första laddningen. Och vi ska inte ens tala om Daniel Norgrens nordamerikanska erövringståg i höst.

Den lokala musiken har alltid haft, och kommer förhoppningsvis alltid ha, en plats på Borås Tidnings kultursidor. Det varken börjar eller slutar med den här inkarnationen av Intro, men förhoppningsvis har vi gemensamt hjälpts åt att visa att det finns ett musikliv i Borås som förtjänar uppmärksamheten.

Så fortsätt gör musik, och fortsätt dela med er av den. Mejladressen intro@bt.se fungerar tillsvidare, men det skadar inte att lägga en kopia direkt till redaktionen på kulturnoje@bt.se.

Bloggen ligger kvar som ett sökbart arkiv, precis som alla Introsidor på bt.se. Och glöm inte att (typ) all musik vi skrivit om har samlats i den här spellistan:

Till nästa gång!

Christian Naumanen