Blogg

Extramaterial: Mammaskeppet och konsten att ta sig in i New York

På dagens Introsida i BT kan du läsa om 30-åriga Emma Fyman, som berättar om hur hon driver indiebolaget Mammaskeppet från Kinna. Den som har följt musikscenen i Borås under 2000-talet känner säkerligen igen Emmas namn. Ända sedan hon hittade in från Sandared till Rockborgen som 14-åring har hon ständigt haft något nytt på gång.

Allra mest uppmärksamhet fick hon under sina år i New York. Som 20-åring flyttade Emma (som är född i staden) till sin farbror Cliff –” poet, konstnär och taxichaffis” – i East Village. Målet med flytten var tydligt: Emma skulle ta sig in på den legendariska punkscenen i New York.

Men hur gör en 20-årig tjej från Sandared det? Jo, hon ljuger. Eller ja, tänjer på sanningen.

– Det första jag gjorde var att gå till en bar som jag visste var ett klassiskt ställe, säger Emma. Manitoba’s hette den, och drevs av Richard Manitoba som var sångare i The Dictators. Jag hade läst att alla punkikoner hängde där. Så jag gick dit en dag och berättade att jag var en erfaren DJ från Sverige som gärna ville börja spela skivor där. Egentligen så hade jag bara DJ:at en gång – på Trägår’n i Borås. Men det gick, och genom klubben fick jag kontakter som gav mig jobb i en skivaffär – och så småningom på mina favoritbolag.

Under sina tre år i New York jobbade Emma bland annat på klassiska labeln Norton Record (lyssna nedan) och satte ihop en amerikansk version av sitt egna band The Jadewalkers (länk till obskyr Myspace-sida), där hon gick under det respektabla artistnamnet Emma Vikingskull (uppbackad av ”Spud” på bas och ”Danny Bastard” på trummor).

Bolaget Mammaskeppet startade Emma tillsammans med nuvarande maken Göran ”Asson” Andreasson ett par år efter hon kom hem till Borås. Ett urval av musiken de släppt finns samlat i spellistan nedan. Under våren släpper de nytt med J. Olsson, Stormkök och Parallell – något ni givetvis kommer kunna läsa mer om här i Introbloggen.